Word lid Bestel gratis

Mondharmonicagroep treed op bij Longpunt Leiden

In oktober 2016 is de Mondharmonica Therapie Groep opgericht. Tijdens de bijeenkomst van Longpunt Leiden traden ze op.

In april 2016 werd en tijdens een bijeenkomst van Longpunt Leiden een workshop Mondharmonica Therapie gegeven. Dat was een succes. Op verzoek van velen is het daarna gelukt om met steun van het Leger des Heils een groep in Leiden op te richten.

De groep starte met 5 deelnemers en nu zijn het er 15!

De les begint altijd met ademhalingsoefeningen. In een kleine mondharmonica zitten maar een beperkt aantal gaatjes. Bij inademing hoort men een andere toon dan bij het uitademen. De deelnemers oefenen ook thuis een paar keer per week met hun eigen mondharmonica. Dat helpt, net als zingen bij een koor (of onder de douche ;-).

Al snel leerde men allerlei bekende oude hollandse liedjes.

Tijdens het optreden bij het Longpunt werd eerst aarzelend maar daarna uit volle borst meegezongen. En natuurlijk kregen ze allemaal een presentje.

Wilt u ook meedoen met de Mondharmonica Therapiegroep (MHTG):

hollandsmidden.longfonds.nl/actueel/nieuws/mondharmonica-therapie-groep-zoekt-nieuwe-deelnemers
Bij voldoende aanmeldingen wordt de groep gesplitst in een groep voor beginners en een groep voor gevorderden. Er kunnen nog meer leden bij, eventueel wordt er gestart met een nieuwe beginnersgroep.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. De bijeenkomsten zijn om de week op woensdag om 13.30 uur (oneven weken),  Groenesteeg 66 in Leiden.

Nadere informatie te verkrijgen per e-mail: mhocque@gmail.com

 

De tweede helft van de bijeenkomst gaf longverpleegkundige Carla van den Berg (Alrijne Ziekenhuis) informatie over de nieuwste ontwikkelingen van medicijnen.

Het goed gebruikmaken van de puffers kan niet vaak genoeg geoefend worden. Advies over wat de beste medicijnen zijn geeft ze niet. Het is voor iedere patiënt anders, de één heeft baat bij een poederverstuiver, de ander bij een puffer met gas, inhaleren op eigen kracht of een nevelwolk. Nieuw is dat voor een aantal COPD patiënten de ontstekingsremmers niet meer nodig zijn. Ook heeft men soms last van bijwerkingen. Maatwerk dus.

Carla van den Berg geeft, in samenwerking met onderzoekers uit Groningen, regelmatig voorlichting aan groepen artsen, co-assistenten, etc. Dan leren die in de praktijk hoe lastig het is om sommige inhalers voor medicijnen in elkaar te zetten. Dat is voor een aantal oudere pariënten te moeilijk.
 

Wilt u ook een bijeenkomst van Longpunt Leiden bijwonen?

Zie: hollandsmidden.longfonds.nl/actueel/agenda

Anneke de Swart
Longfonds Hollands Midden